Kampster motivacija

Ana je doktorirala na Oksfordu i evo njenih 6 zlatnih saveta: Garantovano će pomoći da završite studije u roku!

Ana Ranitović Osnivač · Kampster d.o.o

Ana je doktorirala na Oksfordu i evo njenih 6 zlatnih saveta: Garantovano će pomoći da završite studije u roku!

Učenje zapravo može biti veoma lako!

Na doktorskim studijama na Oksfordu Ana Ranitović se, dok je pohađala obavezne i fakultativne onlajn kurseve, suočila sa ozbiljnim nedostatkom na polju motivacije. Imala je utisak da je prepuštena sama sebi kao i da je socijalni element u procesu učenja u online kursevima dominantno zanemaren. Nakon što je doktorirala, vratila se u Srbiju i sa svojim timom došla na ideju da pokrene onlajn platformu koja će izbeći sve negativne aspekte sa kojima se tokom studija suočavala i omogućiti da učenje ne bude mučenje.

Ana je otkrila kojih su to šest zlatnih saveta kada učimo, na koji način možemo da olakšamo sebi usvajanje novih informacija, i to na osnovu ličnog, ali i iskustva hiljada korisnika koji su prošli kroz Kampster.

- Moj sistem se zasniva na pripremnim aktivnostima i redovnom radu – nažalost, nemam recept za blic spremanje ispita. S druge strane, ovaj sistem je manje stresan i podstiče razumevanje i dugoročno pamćenje, kaže Ana.

1. SAZNAJTE ISKUSTVA STARIJIH GENERACIJA

Upoznajte uspešne studente iz starijih generacija i raspitajte se unapred o zahtevima različitih profesora, o spremanju ispita, o strategijama koje su njima pomogle da savladaju različite predmete. Bez obzira na savete opšteg tipa svaki smer, i svaki predmet, je priča za sebe.

2. PIŠITE DOK SLUŠATE PREDAVANJE

Idite redovno na predavanja i na njima aktivno slušajte i pravite beleške. Pisanje podstiče pamćenje. To će delom skratiti vreme potrebno za spremanje ispita kasnije.

3. NE PODVLAČITE TOKOM PRVOG ČITANJA

Ponavljajte u krugovima i nemojte odmah početi s podvlačenjem! Kada spremate ispit prvo jednom pročitajte jednu celinu (npr. poglavlje) bez podvlačenja. U prvom čitanju nemojte da se previše zadržavate na detaljima, već probajte da razumete smisao. Ne možete razdvojiti važno od manje važnog pre nego što prvo pročitate ceo tekst.

4. LAGANO SA FLOMASTERIMA

U drugom krugu čitanja podvucite najznačajnije (i lagano s flomasterima!) i ubeležite ono što vam je nejasno ili o čemu možda imate drugačije mišljenje ili drugačiji pristup nego što je navedeno u knjizi. Kritički pristup gradivu pomaže razumevanje gradiva pa samim tim i pamćenje. Dalje ponavljajte onoliko koliko vam vreme dozvoljava i obavezno obratite pažnju na primere i kontekst kako biste sve povezali.

5. ZAPISUJTE PITANJA

Tokom ponavljanja beležite što više pitanja i potpitanja u vezi materije i pri preslišavanju na ta pitanja odgovarajte. Vodite evidenciju o tome koja pitanja vam idu lakše a koja teže, i fokusirajte se na slabe tačke.

6. ISKLJUČITE MOBILNI TELEFON

I savet svih saveta - dok učite isključite mobilni telefon i dok radite ne prekidajte rad. Ako vam ovo teže ide, onda učite u segmentima. Segment može za početak da bude i 5-10 minuta neprekidnog rada, pa par minuta pauze, i vremenom da se produžava. Danas zbog mobilnih telefona, društvenih mreža, dopisivanja i stalnih notifikacija svi imamo problem sa pažnjom i ona, kao i sve ostalo, mora da se vežba. To znači da je bolje da telefon odložite sa strane.

Srećno! 😊💪💪

2020-09-17

Autor: Ana Ranitović Osnivač · Kampster d.o.o

Ana je suosnivač Kampstera i societal impact specialist na Univerzitetu u Groningenu u Holandiji. Sociologiju je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a antropologiju doktorirala na Univerzitetu u Oksfordu kao Chevening i Clarendon stipendista. Do sada je učila i predavala u 7 obrazovanih sistema širom sveta, od Španije do Južne Koreje. Svoje višegodišnje iskustvo kanalisala je u kreiranje više društveno korisnih i start-up projekata, i uvek je otvorena za nove ideje.

Imate pitanja za Anu? Javite se: