Kampster vesti

Kampster predstavljen na konferenciji Evropskog pokreta!

Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Kampster predstavljen na konferenciji Evropskog pokreta!

Evropski pokret u Srbiji organizovao je 12. aprila prvu korporativnu konferenciju „Obrazovanje u Srbiji – poslovi za budućnost“, koju je otvorila premijerka Srbije Ana Brnabić. Kao jedan od panelista o digitalizaciji i reformi obrazovnog sistema u Srbiji učestovala je i dr Ana Ranitović, istraživač na Univerzitetu u Oksfordu i izvršni direktor Kampster e-learning.

Glavna tema konferencije bile su neophodne promene u obrazovnom sektoru u Srbiji, uz akcenat na usklađivanje srednjoškolskog i visokoškolskog sistema sa potrebama savremenog tržišta rada.

Na pitanje, zašto se konkretno kod nas ne voli učenje, dr Ana Ranitović je objasnila: 

„Istakla bih tri glavna razloga. Prvi je što u većini slučajeva u našem školstvu, ni đaci, ni studenti ne znaju zašto nešto uče i koja je veza te teme sa stvarnim svetom. Drugi razlog je što se veoma kritički gleda na greške - umesto da se trial and error sistem podstiče, jer, na greškama se uči, greške su tabu tema i mi na taj način, kroz školski sistem, primamo poruku da je za nas bolje ni ne počinjati nešto.

Treći je generalno zapostavljanje značaja motivacije u učenju. Očekuje se da sva odgovornost bude na đacima, koji uče zato što su istrajni ili uporni, a ne zato što žele da nauče, napreduju, zato što to vole ili razumeju zašto je to važno. Najveća odgovornost za uspeh učenika i đaka, i njihov odnos prema učenju, je na sistemu obrazovanja, na školama i na predavačima, a ne na pojedincima. To su sve važne pouke koje smo usvojili i obrnuli naglavačke na Kampsteru. Na Kampster platformi polaznici uče svakodnevno, sa voljom i uživanjem i postižu odlične rezultate!”

Privatna arhiva

Privatna arhiva

Zašto je Kampster platforma za učenje jedinstvena u svetu, dr Ana Ranitović je dala direktan odgovor: „Zato što vodi računa o psihološkim i socijalnim aspektima učenja kroz gejmifikaciju, umrežavanje i nagrađivanje svojih polaznika”. Baš kao što Ana kaže, mi smo socijalna bića i sva magija i energija odatle potiču.

Sem predstavnika Kampstera, učestvovali su direktori značajnih kompanija, predstavnici vladinog i nevladinog sektora, privrednih komora, diplomatske i akademske zajednice.

Na prvom panelu, posvećenom evropskim modelima obrazovanja primenljivim u Srbiji, kao i dualnom sistemu obrazovanja, učestvovali su generalni direktor „Hemofarma" Ronald Zeliger, zamenik šefa trgovinskog odeljenja ambasade Austrije u Beogradu Marlen Burgštaler, zamenik direktora Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji Priska Depnering i vođa projekta Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) An-Katrin Henšel.

Privatna arhiva

Privatna arhiva

Tema drugog panela je bio obrazovni sistem u Srbiji iz perspektive kompanija na kojem su govorili viši potpredsednik za strategiju i razvoj „Delta Holdinga" Marija Desivojević Cvetković, generalni direktor „Gorenje Srbija" Stanka Pejanović, direktor korporativnih komunikacija „Delez Srbija" Mirjana Jovašević.

Na trećem panelu bilo je reči o digitalizaciji i reformi obrazovnog sistema u Srbiji. Govorili su, pored dr Ane Ranitović i solutions managera iz kompanije „Manpower Group" Marta Forai, i vanredni profesor Fakulteta organizacionih nauka Vesna Damnjanović.

„Školovanje za jedno zanimanje i ceo radni vek u tom jednom zanimanju, biće prava retkost. Nove generacije danas treba da učimo univerzalnim veštinama koje će im biti korisne kojim god poslom da se bave u budućnosti”, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Veštine učenja, rešavanja problema, kritičkog, analitičkog i kreativnog razmišljanja deo su neformalnog i neophodnog obrazovanja danas. Ukoliko želite da učite na način koji vam istovremeno pričinjava zadovoljstvo i koji vas inkorporiše u moderno tržište rada postanite Kampster polaznik.

Tekst preuzet sa portala iserbia.rs, dostupan na sledećem linku.

2018-04-27

Autor: Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Administrator Kampster zajednice.

Imate pitanja za Kampster? Javite se: