Kampster vesti

Održana „Čuvam te“ konferencija: Kampster učesnik panela „Zajedno smo jači!“

Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Održana „Čuvam te“ konferencija: Kampster učesnik panela „Zajedno  smo jači!“

U četvrtak, 21. aprila održana je velika “Čuvam te” konferencija u Domu omladine Beograda. Cilj konferencije bio je upoznavanje nastavnika sa resursima “Čuvam te” platforme, ohrabrivanje na putu jačanja kompetencija u pogledu prevencije nasilja i širenja svesti o važnosti brzog, i efikasnog reagovanja. Konferencija je bila namenjena prosvetnim radnicima, stručnim saradnicima i direktorima školama. 

“Čuvam te” konferenciju je otvorila predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić. U svom obraćanju istakla je izuzetnu važnost platforme za jačanju svesti nastavnika, roditelja i učenika o prevenciji nasilja. Napomenula je da Vlada Srbije ulaže ogromne napore da se postigne nulta tolerancija na nasilje u školskom okruženju, što je i jedan od glavnih razloga što je projekat “Čuvam te” okupio na jednom mestu aktivno delovanje i angažovanje čak sedam ministarstava – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo pravde.

Na konferenciji su se prisutnim prosvetnim radnicima obratila i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja doc. dr Predrag Sazdanović, državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić i državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović. Njihova poruka bila je jasna - međusektorska saradnja je jedini model za uspeh u borbi protiv nasilja.

Foto: Milana Pavković

3 panel diskusije o zakonskom okviru u oblasti zaštite dece od nasilja, fenomenu vršnjačkog nasilja i značaju nacionalne platforme “Čuvam te”

Na panel diskusiji pod nazivom “Zakonski okvir u oblasti zaštite dece od nasilja“ koju je moderirala doc. dr Snežana Vuković, šefica Odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju bilo je reči o načinima i modelima suzbijanja maloletničke delinkvencije, ali i aspektima porodično-pravne zaštite, kao i Aleksinom zakonu.

Foto: Milana Pavković

U okviru druge panel diskusije pod nazivom “O Fenomenu vršnjačkog nasilja”, govorilo o pojmu vršnjačkog nasilja, njegovom suzbijanju i prevenciji. Tematika je sagledana iz ugla zdravstvene zaštite, ali i programskog sistema za zaštitu od nasilja na nivou osnovnih i srednjih škola.

Na trećoj panel diskusiji pod nazivom “Zajedno smo jači!”, moderator je bio suosnivač i izvršni direktor Kampstera Miloš Jovanović. Panel je bio podeljen na tri važne teme:

  • Savremene tehnologije u obrazovanju
  • “Čuvam te” platforma: analiza učesnika i rezultati pilot projekta
  • Prijava nasilja

Kampster arhiva

Učesnici panela istakli su da su savremene tehnologije značajno promenile model podučavanja, ali i način komunikacije, što je zahtevalo od svih članova u okviru “Čuvam te” projekta da prati savremene trendove i pripremi obuke koji su korisne, praktične, efikasne, a ujedno i interesantne, te prilagođene kategoriji nastavnika, roditelja i učenika.

O značaju edukacije govorilo se i na predavanju na temu prevencije vršnjačkog nasilja koje je održala Tatjana Đurašković, šefica Odseka za suzbijanje nedozvoljenih i štetnih sadržaja na internetu u Odeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala MUP-a.

Organizatori konferenciji bili su Vlada Republike Srbije, nadležna ministarstva, Udruženje “Drug nije meta”, uz podršku Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i obrazovne kompanije Kampster.

Ako ste nastavnik, roditelj ili učenik, pogledajte “Čuvam te” obuke, važno je da nasilju kažemo NE!

2022-04-21

Autor: Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Administrator Kampster zajednice.

Imate pitanja za Kampster? Javite se: