Kampster motivacija

Da li je OK prvo ugoditi sebi pa drugima?

Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Da li je OK prvo ugoditi sebi pa drugima?

Reći "ne" kad nešto ne želite nije lako, posebno ako volite te ljude koji nešto traže od vas. Ali u većini slučajeva, reći "da" takođe nije lako. Ako razmislite o tome, mnogo je lakše samo raditi ono što svi drugi žele da radite nego da mislite da će vremenom naučiti da oslušnu šta je ono što želite i trebate.

Problem sa ovim pristupom je u tome što može da učini da se osećate kao da nemate kontrolu nad svojim životima i odlukama. I to je često tačno, jer nismo naučili kako da kažemo ne, a da se ne osećamo krivim zbog toga - ili čak da se osećamo krivim zbog toga što se osećamo krivim! 🙄

Takođe, postoje i neki razgovori od kojih nikada ne možemo pobeći. Znamo da nije zdravo, ali nastavljamo da pričamo. Znamo da je naš prijatelj ili član porodice negativan, ali ne znamo da li je OK da prvo mislimo na sebe, a onda tek na njihove potrebe.

Lošem osećaju moramo stati na put - kako?

Potrebna je vežba, i mi vam kroz ovaj blog delimo neke savete i strategije koje vam mogu pomoći da budete bolji u tome da kažete ne:

  • Nemojte se osećati obaveznim prema tuđim zahtevima ili očekivanjima osim ako ne želite da i drugi ljudi budu obavezni da poštuju sve vaše zahteve.
  • Počnite sa malim: Krenite tako što ćete vežbati da prvo svoje potrebe stavite na prvo mestu, a to znači: kada vas neko pita nešto malo, na primer, da li može ili ne može da pozajmi vašu olovku ili da li može da koristi vaš računar da nešto pogleda kratko, bez problema kažite NE. 👍

Zatim pređite odatle na veće stvari kao što je traženje više vremena da obavite neki zadatak ili traženje povišice na poslu. To je jedini način da svoje potrebe staviti ispred tuđih.

  • Recite ne — sa poverenjem! Koristite „ja“ izjave koje drugima daju do znanja kako se zbog njihovih zahteva osećate neprijatno ili pod stresom, kako bi mogli da shvate otkud vaše ne i možda čak i da se predomislite šta god da su tražili od vas!

Ako se ne predomisle i dalje žele nešto od vas uprkos vašim osećanjima po tom pitanju, jednostavno se isključite iz razgovora tako što ćete promeniti temu ili u potpunosti prekinuti razgovor ako je potrebno.

  • Shvatite da postoje trenuci kada reći ne nije samo prikladno već i neophodno. Možda ćete morati da kažete ne zato što je nešto opasno ili neetično ili zato što će na neki način prouzrokovati štetu - kao što je preuzimanje više posla nego što možete da upravljate ili zanemarivanje drugih odgovornosti da biste preuzeli neki projekat ili zadatak.
  • Znajte svoje vrednosti i prioritete: Poznajete sebe bolje od bilo koga drugog. Dakle, trebalo bi da znate gde leže vaši prioriteti i koji od njih zahtevaju više pažnje od drugih. Ovo će vam pomoći da identifikujete ljude i situacije koje ne spadaju u vaš sistem vrednosti i pomoći će vam da naučite kako da kažete ne i tako najpre ugodite sebi, a onda drugima.

I da zaokružimo temu konkretnim odgovorom na pitanje sa početka: Da, skroz je OK da prvo ugodite sebi pa drugima! 👈

2022-09-05

Autor: Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Administrator Kampster zajednice.

Imate pitanja za Kampster? Javite se: