Edukacija i poslovni saveti

Učenje stranog jezika: Kako zapamtiti strane reči?

Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Učenje stranog jezika: Kako zapamtiti strane reči?

Prilikom učenja stranog jezika obraćate pažnju na gramatiku, izgovor i čitanje. Međutim, kad se nađete u situaciji da komunicirate na stranom jeziku - imate osećaj da vam fale reči…i to neke obične reči: kupiti, uzeti, potražiti, pogledati, proveriti... Ne brinite to se dešava svima, a u ovom članku vam donosimo savete kako da lakše zapamtite strane reči.

Na samom početku budimo vrlo jasni - ne postoji magični štapić niti trik koji ćete odjednom sve upamtiti. Morate uložiti malo truda i pronaći za sebe idealan model zapamćivanja. Kad otkrijete koja metoda “radi” za vas, učenje ide dosta lakše.😉

Ono što je najvažnije - kada pronađete način učenja koji vam odgovara, statistika navodi da u 63% slučajeva vaše znanje je onda efikasno i dugoročno

Kako vaš mozak skladišti nove reči?

Stručnjaci navode da proces zapamćivanja obuhvata tri koraka:

  1. kodiranje odnosno dešifrovanje onoga što se čulo
  2. čuvanje odnosno skladištenje podatka koji se čuo
  3. pronalaženje podatka koji je skladišten po potrebi

Za one koji uče jezike, razumevanje ove tri faze može značajno uticati na celokupan proces zapamćivanja reči.

Da objasnimo detaljnije!

  • Prva faza, kodiranje, može se desiti kroz slike, zvuk ili značenje. Drugim rečima, možete zapamtiti novu reč tako što ćete je videti, čuti ili naučiti njenu definiciju. 
  • Druga faza, skladištenje, uključuje čuvanje informacija na kratak ili duži vremenski period. Većina odraslih u svojoj kratkoročnoj memoriji čuva samo nekoliko stavki odjednom, dok dugoročna memorija ima mnogo veći kapacitet. Za učenje novog jezika očigledno želimo da zadržimo rečnik u našem dugoročnom pamćenju, zar ne? 🧐 
  • Treća faza, pronalaženje, nas najviše mući - nikada se nećemo setiti strane reči ako je ne možemo izvući iz memorijskog prostora. Da bismo to ipak uspeli, ključno je da dugotrajno pamćenje funkcioniše po principu asocijacije, što znači da su organizacija i kontekst informacija ključni za njihovo pronalaženje. 

Hajde da prođemo kroz savete kako to i da postignemo:

1. Odredite dnevni raspored učenja reči

Često čujete da je za sticanje određene veštine i sposobnosti važno kontinuirano ponavljanje iznova i iznova. Upravo to je potrebno i kod učenja stranih reči. 

Ali jako važno: Ponavljanje ne podrazumeva samo ponavljanje novih stranih reči. Naprotiv, najbolji rezultati se postižu kad se ponavljaju i „stare reči“, odnosno one za koje ste mislite da ste ih već zapamtili. Što više koristite reči, bolje ćete ih zapamtiti i prisetiti se. 

Napravite rutinu za učenje reči: bilo da je to odmah pošto ustanete ili tokom doručka ili tokom pauze za ručak ili pred spavanje. Na vama je da odlučite, samo pronađite tih 15 minuta za učenje! 😉

Ako ste od onih osoba koji brzo izgube rutine koje postave, nagradite sebe! To znači da tek kad savladate reči koje vam predstoje u planu vežbanja, možete se počastiti čokoladom. Ili odlaskom u bioskop. Ili novim cipelama.

2. Povežite reči po kategorijama ili temi

Već smo istakli da je važno da postoje asocijacije koje će vam pomoći da se određenih reči prisetite. Jedan od najlakših načina da to napravite je da poređate reči po nekim tematskim kategorijama, na primer, reči koje se odnose na hranu, odeću, teretanu, školu, frizerski salon…

Osim što stvaraju veze u vašem pamćenju, ova tehnika takođe može povećati vašu motivaciju za pamćenjem novih reči. Dajući sebi na svakodnevnom nivou male segmente liste, nećete se preopteretiti, a iz dana u dan ćete napredovati.👍

Ovde imamo za vas još jedan važan savet:

  • Ako želite da proširite svoj rečnik dobro definišite zašto to radite. Na primer, ukoliko to radite da biste se snalazili u svakodnevnom životu, u redu je da učite reči koje se tiču i prodavnice i frizerskog salona i odlaska u teretanu. 
  • Međutim, ako na primer želite da radite u marketinškoj firmi u inostranstvu, verovatno ne morate da čitate Šekspirove romane ili da se fokusirate na reči koje se odnose na srednji vek, ili da se opterećujete zapamćivanjem reči kako da tražite drugi teg u teretani. 

Što su reči praktičnije i važnije za vašu karijeru, hobije ili razgovore iz stvarnog života, lakše ćete ih naučiti – i moći ćete da ih koristite češće. 

3. Koristite fleš kartice

Fleš kartice. Iako deluje da to neće značajno uticati na zapamćivanje reči…Ooo da, hoće! I ovo nije nešto što mislimo da bi moglo da vam pomogne, nego ističemo nalaze pedagoških studija čiji rezultati potvđuju efikasnost fleš kartice. 

Primera radi, studija sprovedena među 247 studenata navodi da njih 67% koristi fleš kartice za spremanje ispita. Ista studija je istakla i da su fleš kartice najčešća metoda za zapamćivanje latinskih reči i izraza kod studenata medicine. (Cerbin, 2019)

Najbolji način da koristite fleš kartice je da na njima napišete reči i da ih izgovarate naglas, što brže pokrećete kartice uvežbavate izgovor. U sledećem koraku na njima napišite reči na svom jeziku ili nacrtajte nešto što će vas asocirati na određenu reč. Potrudite se da se setite kako se ona izgovara na stranom jeziku.

Dodatni resursi za vas

Kako smo navikli da pri učenju sve više koristimo digitalne tehnologije, ističemo vam i neke alate kako da napravite fleš kartice online:

Ono što je dobro kroz Quizlet alata je što vam omogućava da kreirate i koristite sopstvene kartice na mreži ili da pretražujete postojeće setove fleš kartica. To znači da je savršen alat i za učenje određenog skupa reči ili za testiranje celokupnog znanja.

Alat funkcioniše na sličan način kao i Quizlet, sa ogromnom razlikom što poseduje više od 500 miliona fleš kartica za učenje. Teme se kreću od srednje škole preko fakulteta do profesionalnog nivoa. A ako ipak ne možete da pronađete tačno ono što tražite, možete kreirati sopstvene kartice. 😉

4. Učite reči u kontekstu

Za početak hajde da stanemo i razmislimo: da li je lakše učenje nasumičnih reči ili učenje reči koje su stavljene u kontekst rečenice? Ovo drugo, zar ne? 😉

Kad steknete veštine uvođenja novih reči u kontekst rečenice, onda ćete tačno znati kad i da ih upotrebite. 

  • Zašto je ovo važno? 

Zato što vas priprema za realnu komunikaciju. Otuda se najčešće i govori da se najlakše i najbolje uči jezik kroz filmove. Dakle, vi zaista slušate komunikaciju i reči stavljene u kontekst.

  • Kako to da vežbate?

Pokušajte da čitate knjige ili gledate filmove na originalnom jeziku (sa titlovima) i shvatite šta reči znače. Ako vidite ili čujete frazu ili rečenicu koju ne razumete, zapišite je, potražite objašnjenje, nađite neku asocijaciju i zapamtićete je! 

5. Koristite svoje reči

Ovaj savet je direktno povezan sa prethodnim. Iako reči na stranom jeziku ne mogu u potpunosti da se prevedu na naš jezik i obrnuto, važno je da se potrudite da sačuvate barem deo svojih govornih manira. U suprotnom, učenje stranog jezika za vas će značiti učenje govora od samog početka. 

Primera radi, ukoliko tokom komunikacije koristite određene poštapalice: dakle, takođe, međutim, hmm… koristite ih i tokom komunikacije na stranom jeziku. Ali sada imate izazov da naučite što više poštapalice koje će vam pomoći u razgovoru. Razumete? Budite svoji, ali na stranom jeziku.😉

Da sumiramo sve savete u jednoj rečenici - radite na sebi i svom govoru! Svakodnevno!

Važno za vas

Kampster za vas ima još saveta i konkretnih primera. Pogledajte naš besplatni kurs “Kako naučiti strani jezik?” pa se uskoro vidimo na nekom od naših kurseva stranog jezika.

2022-09-28

Autor: Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Administrator Kampster zajednice.

Imate pitanja za Kampster? Javite se: