Edukacija i poslovni saveti

8 Google trikova koje verovatno niste znali, a dobro je da znate!

Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

8 Google trikova koje verovatno niste znali, a dobro je da znate!

Google je postao neizostavan deo naših života i pomaže nam da pronađemo informacije, komuniciramo i organizujemo događaje. Kad nešto pretražujemo prvo idemo na Google, zar ne? 

Da li ste znali da Google ima i zanimljivih, a mnogo manje poznatih funkcija i trikova koji mogu unaprediti naše iskustvo korišćenja ovog alata?

U ovom blogu, otkrivamo 10 Google saveta koje verovatno niste znali. 😉

1. Google kao tajmer

Jeste li znali da Google može da služi kao tajmer ili štoperica? Unesite "set timer Google" ili "stopwatch Google" u traku za pretragu, i pojaviće se interaktivni tajmer ili štoperica koje možete koristiti.

2. Istražite svemir sa Google Sky

Google Sky vam omogućava da istražite svemir i zvezde iz udobnosti svog doma. Posetite sky.google.com da biste proučavali zvezde, galaksije, planete i druge nebeske pojave. 

3. Pronalaženje nasumičnih brojeva

Google može generisati nasumične brojeve za vas, što je korisno za odlučivanje, igre ili matematičke zadatke. Unesite "random number Google" u traku za pretragu, a zatim podesite raspon brojeva, i Google će generisati nasumičan broj u tom rasponu.

4. Brzo prevođenje rečenica

Umesto da posećujete Google Translate, možete uneti "translate" u traku za pretragu, zatim rečenicu koju želite da prevedete, i ciljani jezik. Na primer: translate Good morning to Serbian. Rezultati će prikazati prevedeni tekst.

5. Google kao kalkulator

Google može obavljati osnovne i napredne matematičke operacije direktno u traci za pretragu. Unesite matematički izraz, kao što je sqrt(16), (5+3)*2 ili sin(30 degrees), i Google će prikazati rezultat.

6. Google Gravity

Google Gravity je zanimljiv eksperiment koji prikazuje efekte gravitacije na Google pretragu. Posetite google.com, unesite "Google Gravity" i kliknite na prvi rezultat, "Google Gravity - Mr.doob". Pogledajte kako se elementi pretrage ruše na dno ekrana, a zatim pokušajte da pretražujete u ovom "teškom" okruženju.

7. Zabavite se sa Google Doodle igrama

Google Doodle igre su interaktivne ilustracije i igre koje se povremeno pojavljuju na početnoj stranici Google pretrage u čast različitih praznika, događaja i poznatih ličnosti. Da biste pristupili arhivi Google Doodle igara, posetite google.com/doodles, gde možete igrati razne zabavne igre.

8. Google Books Ngram Viewer

Google Books Ngram Viewer je fascinantni alat koji vam omogućava da istražite trendove u književnosti i popularnoj kulturi kroz vreme. Alat pretražuje veliku bazu podataka knjiga koje je Google digitalizovao i prikazuje grafikon upotrebe određenih reči ili fraza tokom vremena.

Da biste koristili Ngram Viewer, posetite books.google.com/ngrams i unesite reči ili fraze koje želite da analizirate. Možete uporediti više reči ili fraza, različite jezike i prilagoditi vremenski raspon. Ovaj alat može otkriti zanimljive trendove, pokazati kako se jezik i društvo menjaju tokom vremena, i pružiti uvid u popularnost različitih ideja i tema.

Kako vam se sviđaju ideje?

Google je prepun neobičnih, korisnih i zabavnih funkcija koje često ostaju neotkrivene. Ovi saveti i trikovi mogu vam pomoći da istražite nove aspekte Google-a i maksimalno iskoristite sve što ovaj moćan alat nudi.

Bez obzira da li želite da ubrzate svoju produktivnost, pronađete informacije na jedinstven način ili se jednostavno zabavite, Google ima nešto za svakoga. Slažete li se? 😉

Testirajte ove trikove i pišite nam kako su vam poslužili.

2023-03-22

Autor: Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Administrator Kampster zajednice.

Imate pitanja za Kampster? Javite se: